úterý 15. prosince 2009

První poznatky ze Sydney

Jezdí tu vlevo, jak všichni víme:o); nejrychlejší pruh je nejvíc vpravo, nejpomalejší pruh nejvíc vlevo. No prostě naopak než u nás. Jako chodci jsme se přizpůsobili relativně rychle (kor, když je na chodnících napsáno, kam se máte koukat:o), jako řidiči taky rychle.
 Voda v umyvadlech a wc odtéká obráceně
 Zámky se zamykají/odemykají obráceně – zamykáte, když otočíte klíč doleva, odemykáte, když otočíte klíč doprava.
 Všechno se tu kupuje ve velkém, především potraviny a pití. Chcete si koupit 100g sýra místo 500g, 1 jogurt místo 6? Tak si to taky pěkně zaplatíte – poměrově Vás to vyjde tak děsně draho, že sáhnete po 500g sýru a 6 jogurtech. Že jste jen dva a je toho na vás moc? Tak to máte smůlu.
 Některé potraviny jsou o dost dražší než u nás, např. ovoce a zelenina. Pořád jsem nepochopila, proč je 3kg pytel pomerančů ze Španělska závratně levnější než 1kg pytel pomerančů z Austrálie. Resp. proč je tu obecně ovoce a zelenina tak děsně drahá, když jsou tu plantáže, kde jí pěstují? Nebo je jich nedostatek? Co se týče mléka, másla, sýrů, šunky atd., jsou dražší než u nás, ale u největších obchodníků, jimiž jsou Coles a Woolworths, seženete sortiment, jež nese jejich brand (Coles, Woolworths), např. jako u nás Tesco, a ten je o dost dostupnější (mnohdy i levnější než v Čechách) a přitom pořád kvalitní.
 Nakládání s nákupem je tu jiné než u nás. Naskládáte ho na pás, pokladní ho projede skenerem a pak ho taky pěkně poskládá do tašek. Super. Nemáte stres, jestli jej stihnete dát rychle do tašek, provést platbu a zároveň nezdržovat zákazníky, co už netrpělivě čekají ve frontě. Proč se ale ty potraviny dávají do těch tašek podle příbuznosti? Koření s kořením, sýry a šunky se sýry a šunkami, ovoce s ovocem atd. Pak je totiž těch tašek třicet, byť můj nákup není vůbec velký. Mohlo by jich být klidně o dost míň, deset maximálně. Chápu, je to přehledné, pěkné, ale to je tak všechno. A navíc, koření kupuji např. jen jedno, takže taška s kořeními je prakticky poloprázdná, ovoce je objemné, takže i když ho třeba nekoupím tolik, taška je přeplněná. A mimoto, na životní prostředí nemyslíme?
 MHD je tu drahá, dost drahá. Sydney je podobně jako Praha rozdělena do zón, tzn. čím dále od centra, tím je to dražší, to je jasné. Také si tu můžete koupit lítačku kombinovanou, např. na metro a bus, nebo na metro a loď, prostě podle toho, jakým prostředkem jezdíte do práce atd. Čím více prostředků používáte, tím je to dražší. To je mi taky ještě celkem jasné (i když v Praze jsou limity jen časové, nehledě na to, jakým prostředkem jedete, a u lítaček už je to úplně jedno). Není mi ale pořád jasné, proč musím v peak hours platit víc než v off-peak hours a proč je jízdné o víkendu levnější než ve všední dny? Proč když jedu do práce na devátou (peak hour) platím víc než když jedu na desátou (off-peak hour)? A kdo vlastně vymezil peak a off peak hours? V zemi, kde se pracuje na part-time mnohem víc než např. u nás nebo na casual a pracovní doba tak u mnoha lidí není tradičně od 9 do 5? To mě fakt mozek nebere. Pepa říká, že je to klasická tržní orientace. Když je peak hour, musí vyjet víc vlaků a to je dražší atd. atd. Ok, fajn, ale odsaď, podsaď. Mně přijde, že tohle už je trochu MOC přitažené za vlasy. To samé s taxíky. Taxíky jsou tu drahé jako v Praze. Když jsem si ale netu vyjela, kolik by mě stála cesta do centra, a viděla jsem v rozpisu sazby i poplatek za čekání v zácpě (necelý dolar na minutu), tak jsem nevěděla, jestli se smát nebo brečet! Pokud mám taxikáři platit za čekání v zácpě, pak mi přijde logické, abych po řidiči autobusu požadovala slevu na jízdném, pokud mě právě kvůli zácpě přiveze někam pozdě! Můžu to ale chtít? Ne a to nehledím na to, že autobusy tu na čas rozhodně nejezdí. Klidně bych těm chudáčkům taxikářům platila víc, ale proboha ať neúčtují takovou pí….něco, co je prostě součástí provozu.
 Přednost chodců na přechodu je tu stejně jako v Čechách pro řidiče povinností. Zatímco v naší zemi vám přednost dají prakticky všichni a všude, tady pouze na vyznačených přechodech. Tam, kde jsou chodníky jen snížené, ale přechod naznačený není, tam vám ji nedají nikdy. A to ani v případě, že už jste vstoupili do vozovky – to vás radši srazí.
 Rychlost připojení k internetu je tu PŘÍŠERNÁ!!! Asi jako v Čechách před 10 lety. Než se vám načte stránka, tak to buď vzdáte, nebo u toho usnete. Tragédie!

Žádné komentáře:

Okomentovat